Не на ръба, а на върха! С подходящата подкрепа торовата индустрия в България може да възвърне своя блясък

Публикувана на 24 Май 2019 в 09:05 ч. Разглеждния: 1248

Едно производствено предприятие, представляващо съществен дял от торовата индустрия в България и Европа, е преминало през редица катаклизми в своето развитие. Въпреки всичко то съществува и до днес. Не само съществува, а и осигурява препитание на 850 човека и техните семейства. В неговото развитие, в модернизацията на производството му, в технологии за ограничаване на замърсяването на околната среда и в повишаване квалификацията на служителите му, са вложени милиони. И имаме готовност да влагаме още, защото за нас хората са преди всичко. С тези думи прокуристът на „Неохим” АД Стефан Димитров започна срещата си с кандидата за член на Европейския парламент от квотата на СДС в листата на ГЕРБ Илия Лазаров.

Пред него той обясни за изпитанието, пред което е изправена торовата индустрия в Европа, свързано с цените на квотите за въглеродни емисии и политиката на ЕС относно ограничаването им до 2050 г.

Той засегна и факта, че в България се внасят торове и препарати със съмнителен произход и такива, които замърсяват околната среда при прилагането им, като карбамида, например, което не бива да се позволява, защото хората имат право на достъп до качествени и чисти храни. Отбеляза още, че амониевият нитрат е най-подходящият тор, според климата и почвите в България и съседните страни, а освен това е и сред тези с най-ниски емисии на амоняк. Пред Лазаров той обясни, че компанията дори е инвестирала в технология за улавяне на част от емисиите, които се отделят при производството на торове и от тях произвежда газове, които се използват за газиране на напитки в хранително-вкусовата промишленост.  

Димитров и Лазаров коментираха възможностите за преодоляване на кризата и механизмите за подкрепа и развитие на торовата индустрия. Сред действията, които и двамата се съгласиха, че трябва да бъдат предприети, са запазване или увеличаване нивата на безплатните квоти за въглеродни емисии за България и торовата индустрия в страната, запазване на цените на квотите за въглеродни емисии, запазване на антидъмпинговите мита, които да защитят европейските производители от нелоялна конкуренция, адекватна данъчна политика при вноса на торове от страни извън ЕС, достъпна и облекчена процедура за финансиране на проекти за въвеждане на „чисти" технологии.

 Като извод от срещата двата бяха категорични, че сънародниците ни трябва да се чувстват като пълноправни европейски граждани, с европейски доходи в европейска България.


© 2021 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.