От 2019-а няма да има таван за новоотпуснатите пенсии
dariknews.bg, със съкращения
Публикувана на 22 Януари 2018 в 08:01 ч. Разглеждния: 1595

Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица да отложат пенсионирането си за 2019 г., когато отпада таванът на новоотпуснатите пенсии. Пред депутатите от социалната комисия той обяви, че засега не се предвижда промяна в законодателството, която до премахне това ограничение и за старите пенсии. От началото на следващата година за новоотпуснатите пенсии няма да има таван, а размерът на ограничението за старите пенсии, които се получават от около 45 000 души, ще се увеличи от 35 на 40% от размера на максималния осигурителен доход.

 Това може би ще накара хората, които очакват пенсия с по-голям от тавана размер, да изчакат до 2019-а, вместо да се пенсионират през тази година, коментира министър Бисер Петков.

 "Още повече, че НОИ от четири години предлага услуга по изчисляване прогнозния размер на пенсията. Така че всеки в предпенсионна възраст би могъл да получи доста надеждна оценка за размера на пенсията си и на база на това да определи своето поведение", посочи министърът.

 Във връзка с работата по концепцията за изплащане на пенсия от втория стълб и дебата, дали човек да има право на избор да получава пожизнена пенсия, еднократна сума или програмирани тегления, министър Петков заяви, че подкрепя ограничението за еднократно изплащане на натрупаното в личната партида.


© 2019 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.