Разследване показва, че потребителите са готови на всичко за безплатен безжичен Wi-Fi интернет достъп
Wi-Fi мрежите лесно могат да станат шпионски мрежи
e-Himik
Публикувана на 30 Септември 2014 в 20:09 ч. Разглеждния: 1573

В разследване на F-Secure, подкрепено от Европол, изследователи откриха, че потребителите безразсъдно излагат личните си данни на показ чрез достъп до публичен wi-fi и безгрижно се съгласяват с необичайни правила и условия.

Хелзинки, Финландия – 30 септември, 2014. Ново разследване, проведено по улиците на Лондон показа, че потребителите безгрижно използват публичен wi-fi достъп, без дори да ги е грижа за собствената им неприкосновеност. В експеримента, който включва настройка на заразена wi-fi точка, нищо неподозиращи потребители изложиха своя интернет трафик, лични данни, съдържанието на своите имейли и дори се съгласиха с възмутителната клауза, задължаваща ги да дадат първородната си рожба в замяна на интернет достъп.

За около 30 минути към точката са се свързали 250 устройства, голяма част от тях дори автоматично, без знанието на притежателите си. 33 потребителя активно са използвали интернет връзката в търсачки и изпращане на имейли, като трафика им е бил прихванат. В учудващо откритие, доказващо нуждата от криптиране, изследователите откриха, че текстът на имейлите, изпращани чрез POP3 протокол, може да бъде прочетен, също както и адресите на изпращача и получателя, дори и паролата на изпращача.

За кратък период от време изследователите активирали и страница с Terms& Conditions(T&C), която трябвало да бъде приета, за да се разреши достъп до точката. Тези правила и условия включвали възмутителната клауза, която задължавала потребителя да се откаже от първородната си рожба или своя домашен любимец в полза на интернет достъпа. Общо шест човека са се съгласили с условията преди страницата да бъде дезактивирана. Клаузата показва липсата на внимание, и отношението на хората като цяло към подобни страници, които често са прекалено дълги за четене и трудни за разбиране.

Ние всички обичаме да използваме безплатен wi-fi, за да спестим от роуминг, споделя Шон Съливан, Съветник по Сигурността в F-Secure, който е участвал в експеримента. Но както нашето упражнение показва, е изключително лесно за някой да настрои точка за достъп, да й даде прилично име и да шпионира интернет трафика на потребителите.

Решението? Или стойте далеч от публични wi-fi мрежи или използвайте wi-fi защита и криптирана връзка.

Извадки от прессъобщение на F-Secure 


© 2019 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.