Филмът „Град на мечти” за Димитровград тръгна в киносалоните
Плакат на филма
e-Химик
Публикувана на 15 Май 2012 в 17:05 ч. Разглеждния: 4419

„Град мечти” е първият документален филм, който от 11 май се разпространява в комерсиалните киносалони, до които стига широката публика. Филмът е посветен на Димитровград и разглежда неговата история и съвремие в интригуващ  сюжет. Лентата е дело на режисьора Светослав Драганов, оператор е Петко Гюлчев, а продуцент – журналистката Галина Щърбева, коопродуцент е Българска национална телевизия.

Любопитното за читателите на е-Химик е, че персонажите във филма са познати за тях лица.

Двадесет години след демократичните промени, минало и настояще, носталгия и лукс, съжителстват в два паралелни свята – в Бригадирския клуб и поп фолк дискотеката.

Построен през 50-те години като символ на социализма и светлото бъдеще, днес Димитровград е символ на капиталистическата мечта и поп фолка. Вятърът на промяната помете старите символи, за да наложи новите.

Филмът прави безпощаден разрез на прехода през погледа на няколко обикновени семейства от Димитровград: Бай Петър – бивш бригадирски лидер и неговият син Серьожа /б.р. Кючуков, началник цех „Полимери и пластмаси” в „Неохим”АД и автор в е-Химик/  – един от първите опозиционери на комунистическия режим. Не си говорят от години заради непреодолимите си идеологически различия.

Папо – вокалът на една от първите метъл групи по времето на комунизма – „Амадеус”, зарязва мечтите си и е принуден да използва музикалния си талант като композира поп фолк клипове, за да издържа семейството си.

Прохождащата поп фолк певица Симона е готова на всичко, за да запише песен и да снима музикален видео клип с модерна визия. Родителите й ще дадат спестяванията си, за да й угодят.

Поп фолк звездата Гергана, чийто роден град е Димитровград, въплъщава сбъднатата мечта на Симона. Тя разказва за трудния път към успеха и за това как се става звезда за една нощ.

Спомените на бай Петър и Папо са заровени в мазето, а мечтите на Симона се зараждат там. В мазето си Бай Петър е направил малък музей с бригадирските си снимки, медали и награди и само там се чувства значим. Папо пък е заровил в подземието си славните моменти на група „Амадеус” – плакати и касетки. Мазето на приятеля на Симона е звукозаписното студио, където се раждат поп фолк песни.

"Град на мечти" е филм за мечтите и илюзиите – преди и сега. Това е историята на Димитровград, но също и историята на България, казват още създателите му.


© 2020 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.