31 май 2021 г. – Световен ден без тютюнев дим „Реши и се откажи”

Публикувана на 31 Май 2021 в 09:05 ч. Разглеждния: 182

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнев дим. Тазгодишната кампания цели да подкрепи 100 милиона души по целия свят в опита им да се откажат от използването на тютюневи изделия чрез различни инициативи и цифрови решения. СЗО предлага и няколко решения:

През последната година, преминала в ситуация на глобалната епидемия от  COVID- 19, СЗО отчита милиони потребители, решени да се откажат от тютюнопушенето, но за тях са налице редица затруднения, породени от добавения социален и икономически стрес, вследствие на  пандемията.

Близо 780 млн. души по света заявяват, че искат да се откажат, но само 305 от тях имат достъп до ефективни практики , които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна.

Непосредствени ползи за здравето:

 Факти за тютюна, изнесени от СЗО

Всяка година около 6 милиона души умират вследствие употребата на тютюн, като се очаква броят им да нарасне до повече от 8 милиона души годишно до 2030 г., ако не се предприемат по- сериозни действия.

Използването на тютюн е заплаха за всяко лице, независимо от пол, възраст, раса, културен или образователен произход.

Използването на тютюн струва на националните икономики огромно увеличение на разходите за здравеопазване и намалена производителност на труда. Тютюнопушенето води до страдания, болести и смърт.

Около 80% от преждевременните смъртни случаи вследствие на тютюнопушенето се случват в страни с ниски или средни доходи.

Тютюнопроизводството изисква големи количества пестициди и торове, които могат да бъдат токсични и са основен замърсител на водата..

Всяка година тютюнопроизводството използва 4.3 милиона хектара земя, което води до глобално обезлесяване между 2% и 4%. Производството на тютюн също произвежда над 2 милиона тона твърди отпадъци.

 

Източник - РусеИнфо


© 2021 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.