Турската държава отделя ресурс в университетите за водородни технологии

Публикувана на 15 Март 2021 в 17:03 ч. Разглеждния: 583

Нови проекти за съвместно сътрудничество обсъждат към момента председателят на КРИБ – Хасково Стефан Димитров и проф. Мурат Тюркелмаз, заместник-ректор на Тракийски университет – Одрин. Това стана ясно по време на среща на двете страни с кмета на община Хасково Станислав Дечев.

Проф. Тюркелмаз благодари на кмета на областния град за възможността да се срещнат и прикани в някоя от бъдещите разработки, по които двете организации ще си партнират, да получат подкрепата и на община Хасково.

Съвместните проекти предвиждат иновативната идея за изграждането на енергийно автономни къщи, които са в състояние да работят целогодишно без намесата на външни източници на енергия. Гостите от Турция съобщиха, че интерес към проектната разработка вече е проявила една от водещите фирми за производство на батерии в Турция – Aspilsan. Те споделиха, че Тракийски университет – Одрин разполага със средства за съфинансиране на разработки, свързани с водородните технологии, като обсъжданите до момента. Турската държава предоставя финансиране за проекти, свързани със съхранението и приложението на водорода не само на вишите учебни заведения, но и на частни организации, обобщи Тюркелмаз, който е и професор по химия.

„С намеренията си за съвместно сътрудничество по такъв проект се надяваме да положим първите стъпки  към внедряването на „зелено“ гориво в трансграничния регион. Има възможност да бъдат изградени инсталации в двете държави, където да се произвежда водорода“, коментираха по време на срещата експертите от двете страни.  

„Подобни иновации са съществена част  от пътя към технологичния напредък и възможност за превенция на климатичните изменения. Именно към такива  нововъведения трябва да се стремим. Затова обсъждаме с колегите от Одрин възможностите за работа в тази посока“  – коментира Стефан Димитров.

Към момента КРИБ – Хасково и Тракийски университет – Одрин си партнират по проект „Спасете природата, за да спасите бъдещето“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за Трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Проф. Тюркелмаз определи работата с председателя на КРИБ – Хасково Стефан Димитров като изключително ползотворна. Той обяви категоричното си желание да работят заедно и занапред.

Една от темите, които председателят на КРИБ – Хасково повдигна пред кмета Станислав Дечев бе свързана с нуждите на сектор „Земеделие“ в региона:

Страните обсъдиха с кмета на Хасково идеята да бъдат привлечени университети, които да разкрият филиали и нови специалности в областта на селското стопанство и технологиите, както и възможността за обмен на преподаватели между Одрин и Хасково.

Тюркелмаз и екипът му пристигнаха в България във връзка с осъществяването на втора работна среща по „Спасете природата, за да спасите бъдещето“. Разработката има за цел опазването на почвите в трансграничните региони на България и Турция. В изпълнението й е предвидено в Мерич, Одрин да бъде изграден Център за рециклиране на пластмасови кутии, които са основен замърсител в района. От друга страна в Димитровград вече е оборудвана електронна лаборатория за определяне нуждите от хранителни елементи на почвите в област Хасково, която ще спомогне за правилното торене и постигането на оптимални добиви.


© 2021 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.