Идея: "Булгаргаз" да връща пари за газ на клиентите си, ако и те обещаят същото
www.dnevnik.bg
Публикувана на 08 Март 2020 в 20:03 ч. Разглеждния: 440

„Булгаргаз" да връща пари на клиентите си за потребен газ, чиято цена падна със задна дата, само ако представят план, по който ще компенсират своите клиенти. Това предлага депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов пред радио "Дарик". Той предупреди обаче, че хората не трябва да очакват, че това ще стане "от днес за утре", но подчерта, че "ще стане".

Тази седмица стана известно, че руската "Газпром" ще намали цената на природния газ за България средно с 40 на сто със задна дата - от август 2019 г. Решението е последица от воденото от Европейската комисия антимонополно дело срещу руския газов гигант, а България е последната страна в ЕС, която се възползва от тази възможност.

Надвзетото се изчислява на около 150 млн. лв., а правителството вече състави работна група, която да изготви механизъм по какъв начин да се разпределят средствата. Основни потребители на природен газ в страната са топлофикациите, а това означава по-евтино парно за клиентите им.

Има пречки за връщането на парите както от правно така и от техническо естество, каза Николов. По думите му физическото връщане на крайни клиенти ще е и скъпо, защото означава изчисления и преводи на пари към всеки един абонат. "На таксиметровите шофьори как ще върнете? А на клиентите им? парниците също някои са на газ, трябва да намалят и доматите", продължи с изреждането на проблемните зони той.

Като вариат Николов коментира и възможност КЕВР да определи по-ниска цена занапред или прихващане с изравнителните сметки.

Във вторник предстои заседание на работната група с участието на работодателските организации на регулатора и на парламента.

Линк към новината на сайта на www.dnevnik.bg: https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/03/07/4038041_ideia_bulgargaz_da_vrushta_pari_za_gaz_na_klientite/


© 2021 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.