Досега плащахме 135% по-скъпо за руския газ, отсега "само" 40% повече
www.dnevnik.bg
Публикувана на 05 Март 2020 в 08:03 ч. Разглеждния: 469

Илиян Василев е управител на консултантската компания "Иновативни решения за енергетиката".

Мнението му е от профила му във "Фейсбук" и е по повод новината, че цената на руския природен газ за България ще бъде с 40.3% по-ниска със задна дата - от 5 август 2019 г., за което премиерът Бойко Борисов изказа благодарност на Русия.

"Газпром" кандиса накрая на цената не заради изключителните умения на Борисов или още по-малко на Павлов, а заради Европейската комисия и наблюдаващия за спазването на споразумението.

Прав е Юлиан Попов -

на 3 март Европейската комисия ни освободи от газпромовския монопол, защото очевидно сами не се справяхме.

За сведение, на TTF (който е хъбовият репер) цената от вчера е 9,3 eвро за МВтч. А новата цена, която тепърва ще получаваме, е близо 13,5 евро за МВтч. Трябва да изчакаме и да видим отражението в крайните цени, защото се обзалагам, че крайните клиенти на "Булгаргаз" няма да получат целия размер на по-ниските цени.

Накратко -

преди плащахме 135 процента по-високи цени за руския газ, сега ще плащаме "само" 40 процента повече,

отколкото можем да си купим природен газ на холандската борса. Не е работа на никой политик да преговаря за цената на природния газ. Има си пазари за това.

Спестиха ни срещу какви други ангажименти сме получили тази цена. Нали трябва да знаем цялата истина. Добрата новина е, че и на тази цена има по-добри оферти от газпромовските. Представяте ли си, какво "дране" е било?

 

/Виж снимката: За сведение, на TTF (който е хъбовият репер) цената от вчера е 9,3 eвро за МВтч. А новата цена, която тепърва ще получаваме, е близо 13,5 евро за МВтч/

Линк към новината: https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/04/4036588_dosega_plashtahme_135_po-skupo_za_ruskiia_gaz_sega/

 


© 2021 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.