Warning: fopen(counter/counter.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in D:\Neochim\protect\index.php on line 19

Warning: fgets(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\Neochim\protect\index.php on line 20

Warning: fseek(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\Neochim\protect\index.php on line 23

Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in D:\Neochim\protect\index.php on line 24

Warning: fputs(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\Neochim\protect\index.php on line 25

Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in D:\Neochim\protect\index.php on line 26

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\Neochim\protect\index.php on line 27
Химик: Защита: Как да предпазим компютъра си от вируси, шпионски софтуер, спам и спайуер и други
     
Химик  
І Направи стартова страница СТАРТОВА І Добави към фаворити ФАВОРИТИ І Вход поща ПОЩА І Вход форум ФОРУМ І Вход упълномощени потребители ВХОД І Търсене в Google GOOGLE І RSS канал за новини RSS
ЗАЩИТА
РЕКЛАМА
 

Как да предпазим компютъра си от вируси, шпионски софтуер, спам и спайуер и други

Антивирусна защита

Съвременните Компютърни Вируси - Част 1.
Съвременните Компютърни Вируси - Част 2.
Кои са електронните шпиони?
Няколко съвета как да помогнете в намаляването на нежеланата поща.
Няколко Лесни Съвета.

Поддържане на компютъра

Как да дефрагментираме по-бързо и по-безопастно?
Грижи за вашия монитор.
Изисквания при работа с монитор.

 

Съвременните Компютърни Вируси - Част 1

Преди да отбягваш вирусите беше лесно като държиш непознати файлове и дискове далеч от своя компютър. С разпространението на e-mail вируси като Melissa вирус е необходимо да отбягвате отварянето на непознати файлове...

Но Ромео и Жулиета червеите могат да се разпространяват щом жертвата просто види съобщението. Гледайки историята на съобщението два файла се атачват на компютъра на жертвата-myjuliet.chm и myromeo.exe. Файлът myjuliet.chm е компилиран HTML файл, който зарежда myromeo.exe, който е онази част от червея, която изпраща допълнителни свои копия на e-mail адресите, намиращи се в Microsoft Outlook address book. Въпреки че Ромео и Жулиета червея не поврежда никакви файлове, съществува голям потенциал за създателите на вируси да модифицират основния код и да създадат унищожителна версия.

W2K stream вируси

Като Ромео и Жулиета червея W2K вируса нито променя, нито уврежда файловете. Това, което прави вирусът интересен, е начинът, по който избягва анти-вирусните програми. Windows 2000 и Windows NT могат да разделят програмите на части, наречени stream (течения). Главната част на програмата може да пребивава в главния stream, докато допълнителните данни могат да се съхраняват в други streams. За жалост анти-вирусните програми за Windows 2000 и Windows NT откриват само главния stream. А вирусът може да скрие "злия" код в допълнителен stream и затова като резултат не може да бъде открит.

MXT червей/вирус - блокиращ HELP

Веднага след като някой открие вирус на своя компютър отива на анти-вирусен Web site, за да намери инструкции или инструменти, които ще му помогнат да го открият или унищожат. Този вид вирус се разпространява сред жертвите чраз e-mail като челвей. След като веднъж нищо неподозиращата жертва стартира червея се пуска вирус, който проверява дали някоя анти-вирусна програма не е стартирана. Ако вирусът намери такава, не заразява компютъра. Но ако никаква анти-вирусна програма не е стартирана, то тогава вирусът заразява компютъра. След като компютърът е вече заразен, MTX вирусът блокира достъпът до най-популярните анти-вирусни Web sites, включително Symantec и McAfee. Това предотвратява опитите на жертвата да "download-ва" анти-вирусни инструкции или програми. След като веднъж компютърът е бил заразен с MTX вирус, ще е трудно да се отстрани този вирус освен, ако жертвата няма достъп до втори компютър, който може да се добере до анти-вирусен Web site.

Hybris - вирус с plug-in модули

Вече толкова много програми се "update-ват", като например Internet Explorer или PhotoShop, а и много създатели позволяват част от техните програми да са plug-in. Plug-in програмите могат да повишат работоспособността на програмите без "update'ване" на оригинала. Сега създателите на вируси прегръщат тази идея с Hybris вируса. Когато Hybris заразява компютъра, дава достъп на alt.comp.virus newsgroup да търси допълнителни plug-ins , които могат в бъдеще да се добавят към вируса. В миналото, след като веднъж анти-вирусната програма разбере как да открие и отстрани съществуващ вирус, то той никога не би се промъкнал отново в анти-вирусната програма. Ето защо Hybris вируса и по-специално възможността му да се само update-ва чрез plug-in означава, че може да продължи да съществува като постоянна заплаха.

Червеят ZOTOB

На най-голям риск от атаки на ZOTOB са подложени ползувателите на ОС Windows 2000 на Microsoft.

Появиха се съобщения, че червеят ZOTOB e довел до сривове в работата на някои корпорации и компютрите на Конгреса на САЩ. Основната последица от червея е произволно изключване и последващ рестарт на машините. Специалистите посочват, че за разлика от вируса, червеят започва да действа, без “събуждането” му да е провокирано от някакви действия на компютърния юзър.

Първите предупреждения за агресивния червей се появиха вчера от специалисти на компанията за антивирусен софтуер Trend Micro, които посочиха, че вредната програма разпознава “дупките” в защитната система на Windows и дава възможност за външен достъп до базата данни на заразената машина.

Освен в САЩ, ZOTOB е открит и в Германия и Нова Зеландия, като според програмистите, той поразява цялото семейство операционни системи на Microsoft - от Windows 95 до XP. По-късно обаче, Стивън Тулуз, мениджър към Центъра за системна сигурност на Microsoft, посочи, че засега червеят засяга само компютри под Windows 2000.

При заразяване, червеят се копира в системната директория на Windows под името BOTZOR.EXE и изменя системните файлове на системата, така че юзърът да не може да се свърже със сайтовете за ъпдейт на антивирусния софтуер. Като защитна мярка на ползувателите се препоръчва да обновят антивирусните си бази данни и да свалят и инсталират последните пачове на Microsoft, за неутрализиране на “дупките” в системната защита.

Компютърните експерти на ФБР коментират, че настъплението на ZOTOB не трябва да предизвиква излишна паника, тъй като липсват признаци на “широкомащабна атака” с вредния софтуер. На уеб-сайта на Microsoft е поместено пълното програмно обезпечение за справяне с “неканения гост”. В момента компанията на Бил Гейтс взаимодейства с правоохранителните органи на САЩ за откриването на авторите на ZOTOB-атаката. Директорът на Центъра за системна сигурност на Microsoft Деби Фрай Уилсън оценява степента на нанесените от червея щети и потенциалната опасност като “ниски”. Мнението й се споделя и от компаниите за антивирусно обезпечение, които не очакват “бързо или широко” разпространение на червея.

Бъдещето на компютърните вируси

Ако някои от тези нови компютърни вируси ни учи на нещо, то това е, че създателите на вируси ще продължат да намират всевъзможни начини да се изплъзват на анти-вирусните програми и да правят работата им по-трудна от преди. За да се предпазите от тази нова порода компютърни вируси, поддържай всичките си анти-вирусни програми редовно update-вани и използвайте две или повече анти-вирусни програми. Но не забравяйте, че анти-вирусните програми не винаги ще са в състояние да ви защитят напълно срещу вируси. Поуката е очевидна. Анти-вирусният software може да е добър, но той е само реактивен, след като създателите на вируси излизат с нови начини на разпространение на своите творения. За да се защититите наистина , съхранявайте винаги копия на своите жизнено важни данни.

Как работят компютърните вируси?

Почти всеки компютърен потребител по света е чувал за компютърни вируси. Много дори за нещастие са изпитали на гърба си вирусни атаки в различен период от своето пребиваване в Internet. Вирусните атаки са станали по-често срещано явление от преди. Веднъж годишно хиляди хора страдат от често непоправимо унищожение на системата и информацията. Но все още много не знаят дори какво могат и трябва да направят, за да избегнат повторението. Когато вирусната атака е налице игнорирането не е най-подходящата политика. Разбира се най-доброто оръжие за отблъскването на вирусната атака е знанията. Трябва да знаем как вирусите влизат в нашата компютърна система, как я заразяват и как евентуално се разпространяват и какви са случаите на по-големи щети. Компютърният вирус често се дифинира като "злонамерен код на компютърна програма".

Всъщност компютърният вирус е просто още един software,написан с не много благородно намерение. Компютърният вирус е създаден да се инсталира, размножава и в редки случаи да унищожава компютърни файлове и информация без знанието и разрешението на потребителя. Той може само да оцелее, атакува и да се разпространява в компютърната памет. Компютърната памет обикновено е RAM (и всички различни нейни варианти) и дискови устройства. Първата стъпка на която и да е вирусна атака е винаги нахлуването. Това е когато вирусът всъщност влиза в компютърната система от външен източник. Голяма част от усилията за предотвратяване на вирусна атака са в разбирането на местата за вход на вируса и как най-добре да се наблюдават и блокират те.

Всички вируси влизат в компютърната система през две главни места-дисково устройство и мрежова адаптерна карта. Дисковото устройство може да бъде от всякакъв вид - хард, фропи, CD, Zip, Jazz или каквото имате. Така всяка дискета или CD, която вкарвате в устройството се явява възможен източник на вирусна зараза. Мрежовата адаптерна карта е най-вероятно вашата компютърна мрежа или модемна карта, която ви свързва с локалната . Вирусът влиза през мрежовата карта най-вероятно прикривайки се под формата на файл в e-mail. Този файл най-често е програмен или е офис документ, съдържащ макрос. Освен това разбира се web страниците, които посещаваме в Интернет могат също да съдържат злонамерени програмни кодове, които могат също да пренесат вирус във вашата система.

За да предпазим системата си от този вид вируси, много добри анти-вирусни програми позволяват на потребителите да сканират всички файлове четени от дисково устройство или свалени от Интернет.Вирусното заразяване често започва с на пръв поглед безвредно действие като отваряне на файл (като видео игра или Word документ), който влиза чрез e-mail или докато поставяте някакъв не проверен диск в дисковото устройство. Тези действия активират спотайващия се вирус в тези файлове или дискове. Вирусът след това се инсталира сам в компютърната памет. След влизането в компютърната памет вирусът често се размножава и разпространява копия от себе си сред системния диск. Това става чрез само копиране на множество файлове от диска. По-късно, когато потребителя заема или копира тези файлове на свои приятели или колеги, вирусът се промъква във все по-нарастващ брой системи.

Ако вирусът е намерил своето място на това ниво в потребителския компютър, то съществува голям риск от унищожение на данните и hardware-а. Но до това ниво на енфекция стигат два типа потребители. Първият е този, който не се доверява на никакъв вид анти-вирусни програми (или ако го правят очевидно не се справят добре с програмите). Вторият вид са тези, които наистина имат добри анти-вирусни програми инсталирани, но не се интересуват от update-ване на своя software с последната информация за вирусните файлове. Като резултат по-новите вируси могат всъщност да използват анти-вирусните програми за заразяване дори на по-голямо количество файлове. Така виждаме, че да имаш добър анти-вирусен software не е достатъчно. Трябва редовно да се update-ва (придлизително веднъж месечно).

Ако вирусът се саморазпространява, потребителите няма от какво толкова да се притесняват. Но много вируси съдържат нещо, което се нарича payload. Това е унищожителна серия от действия, която е активирана от определен тригер. Тригерът може да бъде получен от специфична лична информация или от определени действия на потребителя. Ефектът от payload-а може да бъде нещо като безвредно съобщение появяващо се на екрана, което предупреждава за унищожение на системния диск (форматиране) - правейки го напълно неизползваем. В действителност това става по-късно в случай на постоянна загуба на данни и hardware.

Какво правят вирусите?

Някои вируси са специално програмирани да унищожават данни от компютъра чрез подставени програми, изтриват файлове или да форматират хард диска ви. Много от сегашните Macintosh вируси не са програмирани да нанасят щети. Но поради програмните грешки във вирусите, заразената система може да се държи нестабилно.

Какво не правят вирусите?

Компютърните вируси не заразяват файлове в защитен от запис диск и не заразяват документи, освен в случай, че имаме Word macro вируси, които зараяват само документи писани на Word. Те също не заразяват компресирани файлове. Освен ако приложенията в компресирания файл не са били заразени преди да се компресират. Вирусите също не заразяват hardware като монитори или компютърни чипове, те заразяват само software. А Macintosh вирусите не заразяват software-а основан на DoS. Например, всеизвестния Michelangelo вирус не заразява Macintosh приложения. Отново като изключение на това правило са Word и Excel macro вирусите, които заразяват документи, които могат да бъдат отворени и от Windows и от Macintosh компютри

Как се разпространяват вирусите?

Те се разпространяват когато заредите заразено приложение или стартирате кампютъра си от диск, който има заразен системен файл. Например, ако Word съдържа вирус, вирусът се активира когато стартирате програмата. След като веднъж вирусът е в паметта, той обикновено заразява всички приложения, които стартирате, включително мрежовите. Някои вируси остават активни в паметта докато изключите компютъра,други пък са активни докато заразеното приложение е стартирано. Изключвайки компютъра или затваряйки приложението вирусът се премества от паметта, но не и от заразения файл или диск. Така ако вирусът пребивава в системен файл, той ще се активира следващия път, когато стартирате компютъра от заразения диск. Ако вирусът се намира в приложение, той ще се активира отново следващия път, когато стартирате приложението.

в началото >>

Съвременните Компютърни Вируси - Част 2

Правила за вирусна защита

Правило №1

Бъдете много внимателни с програми и документи на Word/Excel формат, получени от глобалната мрежа. Преди стартирането на файла или отварянето на документа го провери за вируси. Използвай клиентска анти-вирусна програма за проверка на всички файлове идващи по e-mail и Internet на живо.

Правило №2

За да се снижи риска от заразени файлове на сървъра, системния администратор трябва да прави обширна стандартна процедура за мрежовата сигурност: ограничаване на потребирелсия достъп, конфигуриране на "read-only" или дори "execute only" атрибути на всичко (за съжаление това не винаги може да е възможно) и др. Да използвай комерсиални анти-вирусни програми за проверка на живо на файловете, които се използват. Ако по някаква причина това е невъзможно, добре е да се стартира конвенционална анти-вирусна програма на сървърния диск редовно. Рискът от компютърна мрежова инфекция става значително по-нисък в случай на използване на бездискови workstations. Това е добра идея да се тества нов софтуер старателно на stand-alone компютър (препоръчва се да не бъде свързан с мражата) преди разгръщането в мрежова инфраструктура.

Правило №3

По-добре е да закупите софтуер от официален дестрибутор, от колкото да го копирате безплатно или да го купите като пиратска копие (не само от гледна точка на това, че пиратствата е нелегално). Така рискът от инфекция е определено по-нисък, тъй като са известни случаи на комерсиален софтуер, заразен с вируси. Като резултат от това правило е необходимо да пазите копие от софтуера (включително копие от операционната система) за предпочитане на защитен от запис носител Също използвайте само доказани източници (официални сайтове на производителите) за получаване на софтуер по Internet. Макар че това не винаги се оказва полезно (например, преди доста време на Microsoft WWW server'а имаше документи заразени с "Wazzu" macro вирус)

Правило №4

Опитайте се да не стартирате непроверени файлове включително и тези получени чрез компютърна мрежа. Използвайте само програми получени от надеждни източници. Преди да стартирате програмите ги проверете с една или повече анти-вирусни програми. Дори ако нито една от анти-вирусните програми не е открила нещо в сваленият файл, не бързайте да го стартирате. Изчакайте седмица, възможно е файлът да е заразен с някой непознат вирус, тогава някой друг може да се натъкне на него и да те информира за него.

Също е желателно да имате някакъв вид резидентен анти-вирусен монитор когато работиш с нов софтуер. Ако изпълняваната програма е заразена с вирус, мониторът ще е в състояние да открие вирусът и ще предотврати разпространението му. Всички тези указания са за ограничаване на броя на хората използващи личния си компютър. Multi-потребителлските компютри са обикновено по-податливи на заразяване.

Правило №5

Използвайте валидни utilities за проверка, като специална databases на дисковата системн а област (или съхранявай цялата системна област в databases) и информацията за файловете (проверка на сумата, размера, атрибутите, последната модификация на данните и др.). Трябва периодично да се сравнява информацията на тази database с действителния обем на хард диска, защото всяко несъвпадение може да е сигнал за присъствие на троянски кон или вирус.

Правило № 6

Дублирайте работните си файлове периодично. Разходите за архивирането на всички файлове, данни, документи и др. са по-малки от нанесените щети в случай на вирусна атака или нефункционеране на системата. Ако имате външно запомнящо устройство има смисъл да архивирате цялото съдържание на хард диска.

http://hardware.zonebg.com

в началото >> 

Кои са електронните шпиони?

Вие може би не знаете много за тях, но те знаят всичко за вас!

Компютърът ви по- бавен ли е от обикновено, държи ли се по-различно напоследък? Може би има някакъв проблем. Поглед­ нете дали на десктопа ви не са се появили икони на програми, които нямате спомен да сте инсталирали, помислете дали не из­никват пред вас рекламни банери често, или във Favorites са се наместили уебадреси, в които никога не сте влизали. Ако тези ситуации ви изглеждат познати, има вероятност да сте свалили и инсталирали на РС-то си, без въобще да разберете, електронен шпионин. Т. нар. Spyware е вид програма, която има за цел да събере лична ин­ формация за лице или ком­ пания и да я предостави на трето лице. Вие може въобще да не заподозрете съществуването на този софтуер в компютъра си, но той определено знае много за вас.

Електронните шпиони биват четири вида:

Tracking Cookies позволяват на маркетолози те да изградят ваш потребителски профил според сайтовете, които посещавате.

Adware отива една стъпка по-напред и позволява на компаниите да създадат контекстови рек лами според интернет страниците, които сте по­ сетили.

Trojans осигурява на хакерите дистанционен достъп до компю търа ви, чрез който те кон тролират харддиска и електронната ви поща.

Keylogger програмитедават на хакерите достъп до паролите, кредитните ви карти и друга лична финансова информация.

Коварните Spyware програмки може да си свалите по различни начини. Например като дърпате от Интернет безплатен софтуер, от който се нуждаете, съг ласявате с License Agreement и си прикачвате вредителя, който върви в пакет с тази програма. Друг възможен начин да прикачите Spyware е, като отваряте непознати прикачени файлове от пощата си или когато кликнете yes на изскочило ненадейно съобщение, че компютърната ви защита е слаба. Когато сърфирате в Интернет, по-добре не отговаряйте утвърдително, ако видите предложение за изпращане на специални оферти, които ще ви помогнат да спестите пари.

Представете си какво може да се случи, ако всеки натиснат клавиш и всяко движение на мишката се следят. Рекламисти и търговци ще знаят Интернет навиците ви, всичко, което сте си купили онлайн през последните две години, и как плащате за тези покуп­ки. Дори по-лошо ще разберат номерата на кредитните ви карти или друга лична финансова информация, която битува в киберпрост ранството.

в-к "Пари"

в началото >> 

Няколко съвета как да помогнете в намаляването на нежеланата поща

Нежеланата електронна поща или така нареченият спам добива все по-голямо разпостранение и в последните години се превръща в сериозен проблем, за решаването на който са обединени усилията на специалистите от цял свят.


Проучване на Barracuda Networks Releases показва доста тревожна статистика:


- през 2001г 5% от получените писма са спам
- през 2004г 70% от получените писма са спам
- през 2006г този процент вече става 85%
- през 2007г спамът достига застрашителната цифра 95%

В наши дни ежедневно се изпращат повече от билион електронни писма, от които спамът е > 96%. Битката против този бич се води денонощно и в нея са включени повече от 50 000 специалисти от цял свят.

Следвайте тези насоки, за да намалите риска от получаване на нежелани имейл съобщения:

1. Възползвайте се от филтъра за нежелана поща в Microsoft Office Outlook 2007 Office Outlook 2007 помага да се ограничи проблема с нежеланата поща чрез филтъра за нежелана поща, който автоматично оценява входящите съобщения и изпраща онези от тях, които счете за нежелана поща, в папката Нежелана поща.

2. Блокиране на изображенията в HTML съобщенията, които подателите на нежелана поща използват като уеб маяци Office Outlook 2007 притежава и допълнителен механизъм за борба с нежеланата поща. Той може да блокира по подразбиране автоматичното изтегляне на изображения и друго външно съдържание в съобщенията, когато това съдържание е свързано към сървър. Когато тази функция не е включена, при получаване на имейл съобщение с външно съдържание, съдържанието автоматично се изтегля и по този начин, без да съзнавате това, вие потвърждавате пред сървъра, че имейл адресът ви е валиден. След това вашият имейл адрес може да бъде продаден на подател на нежелана поща. Вие можете да разблокирате външното съдържание, например изображения, ако прецените, че може да имате доверие на неговия подател.

3. Изключване на обратната разписка за доставка и обратната разписка за прочитане, както и автоматичното обработване на искания за събрания Подателите на нежелана поща понякога прибягват до изпращане на искания за събрание и съобщения, включващи искания за обратни разписки за доставка и/или за прочитане. Отговарянето на искания за събрание и връщането на разписка за прочитане може да помогне на подателите на нежелана поща да се уверят във валидността на вашия имейл адрес. Вие можете да изключите тази функционалност. Обаче автоматичното обработване на искания за събрания и обратните разписки за доставка и прочитане са полезни функции, които не би следвало да се страхувате да използвате в рамките на защитената корпоративна мрежа.

4. Ограничете публикуването на имейл адреса си Внимавайте при публикуването на имейл адреса си на публични уеб сайтове, като дискусионни групи, чат-стаи, електронни дъски за съобщения и т. н. Когато посещавате публични сайтове, препоръчително е да използвате имейл адрес, различен от основния ви имейл адрес. Премахнете имейл адреса си от личния си уеб сайт. Ако въведете имейл адреса си в списък или създадете връзка към него, можете да очаквате нежелана поща.

5. Преглеждайте правилата за поверителност на уеб сайтовете При абонирането за онлайн банкиране, пазаруване или бюлетини, внимателно преглеждайте правилата за поверителност, преди да разкриете имейл адреса си или други лични данни. Потърсете връзка или раздел (обикновено най-долу в началната страница на уеб сайта), наречен "Декларация за поверителност", "Правила за поверителност", "Правила и условия" или "Правила на употреба." Ако в уеб сайта не е описано как ще се използват личните ви данни, помислете добре, преди да използвате услугите на този сайт.

6. Внимавайте за предварително отметнати квадратчета При пазаруване онлайн фирмите понякога добавят квадратче, което вече е отметнато, указващо, че нямате нищо против имейл адресът ви да се предоставя или продава на други фирми (или "трети лица"). Изчистете отметката в квадратчето, за да не бъде имейл адресът ви споделян с други.

7. Не отговаряйте на нежеланата поща Никога не отговаряйте – дори с цел да анулирате абонамента си – освен ако познавате и имате доверие на подателя, както е в случаите, когато имейл съобщението идва от услуга, онлайн магазин или е бюлетин, за който току-що сте се абонирали. Отговарянето на нежелана поща само потвърждава, че имейл адресът ви се използва.

8. Ако определена фирма използва имейл съобщения, за да иска личните ви данни, просто не отговаряйте. Повечето легално съществуващи фирми няма да ви искат личните данни с имейл. Бъдете подозрителни, ако го направят. Имейл съобщението може да е фалшифицирано и просто да изглежда оригинално. Тази тактика е още позната като "фишинг". Ако нежеланата поща е от фирма, с която работите – например фирмата за кредитните ви карти, – позвънете им, но не използвайте телефонния номер, даден в имейл съобщението. Намерете сами номера от указател, банково извлечение, сметка или друг източник и го използвайте. Ако става въпрос за официално искане, телефонният оператор на фирмата би трябвало да може да ви помогне. Филтърът на нежелана поща включва и защита срещу фишинг, за да ви помогне да идентифицирате и спрете подозрителните съобщения.

9. Не отговаряйте на молби за благотворителност, изпратени по имейл. За съжаление някои податели на нежелана поща разчитат на вашата добра воля. Ако получите молба от благотворителен фонд, разглеждайте я като нежелана поща. Ако това е фондация, на която искате да помогнете, намерете телефонния им номер или техния уеб сайт, за да разберете как можете да направите дарение.

10. Не препращайте верижни имейл съобщения Освен че създава допълнителен трафик, препращането на верижни имейл съобщения може всъщност да обслужва някаква измама, а освен това ще загубите контрол върху това кой вижда имейл адреса ви.

ИОТО - Т. Райнова

в началото >> 

Няколко Лесни Съвета

В съвременния свят на комуникациите и в частност на големите корпоративни мрежи, каквато е тази на "Неохим" АД - отворени към Интернет мрежата, все повече нараства необходимостта от защита на персоналните компютри на потребителите от бруталните атаки на компютърните вируси, разпространявани от недоброжелателни потребители на световната мрежа.

Компютърните вируси по същество са програми проектирани да причинят вреда на потребителите и най-вече на техните операционни системи, приложения и др. Действието на компютърния вирус е различно за всеки характерен вирус и засяга различни части от компютърната конфигурация и/или софтуера инсталиран на него.

Динамиката в създаването и разпространението на компютърните вируси в глобален мащаб е голяма и единственият начин да запазите неприкосновеността на персоналния си компютър от вируси е да изберете и инсталирате подходяща антивирусна програма, която ще се грижи за вашата сигурност.

Това обаче е недостатъчно и неефективно, ако вие не актуализирате редовно антивирусната дефиниция на програмата, която се допълва редовно (в зависимост от избрания продукт). Всички разработчици на антивирусен софтуер са се погрижили това да става лесно и бързо, като изтеглянето на файловете става, чрез Интернет мрежата. Почти всички приложения поддържат автоматично изтегляне на дефиницията, при което вие дори не разбирате, кога се е актуализирала тя (това естествено трябва да бъде зададено в настройките на самото приложение).

Най-голяма е вероятността да попаднете на компютърен вирус, когато сърфирате в Интернет мрежата и/или изтегляте дадени файлове от там. Не по-малка е вероятността и при получаването на вашата входяща електронна поща. Обикновено вируса е прикачен към даден файл или съобщение, и след като запишете файла на твърдия си диск или отворите съобщението вирусът се активира.

Внимание!
  1. Проверявайте и сканирайте за вируси всеки изтеглен от мрежата файл. Повечето приложения за изтегляне имат възможност за интеграция с вашата антивирусна програма и след като изтеглянето приключи автоматично я повикват за сканиране на файловете. Използвайте задължително тази възможност!

  2. Преглеждайте внимателно вашата електронна поща, като не бързайте да стартирате и/или запишете прикачените файлове на твърдия си диск. След като ги запишете, ако това стане ги сканирайте обезателно за вируси!

Ако въпреки това, вашето усърдие да се защитите с тези елементарни правила не успее и на компютъра ви се установи вирус, тогава:

  1. Не правете нищо!

  2. Изключете компютъра! (За да предотвратите евентуално разпространението на вируса и на други компютри от мрежата).
  3. Извикайте незабавно специалист!

Вътрешен телефон: 544

в началото >> 

Поддържане на Компютъра

Как да дефрагментираме по-бързо и по-безопастно

Всъщност защо се нуждае системата от дефрагмент и с какво той помага?

Когато Windows създава нов файл върху дисковото устройство той ще търси за някакво свободно място и ще съхрани файла в участък от празно пространсво. Когато този файл бъде изтрит се получава дупка , която в последствие се запълва от друг файл и т.н. Проблема, е че не всички файлове са с еднакъв размер. Решението е файлът да бъде разделен на малки и еднакви по размер части. По този начин когато изтриете един файл и запишете друг частите на новия файл ще попаднат в дупките от свободно място (останали след изтриването на предишен файл).

Това работи много добре, но след известно време файловете ще са разпиляни по цялото дисково устройство. Когато се опитате да прочетете отделен файл компютърът ще трябва да претърси дисковото устрйство за всички малки части, които формират този файл. Очевидно, е че това отнема доста време (представете, си че четете книга чиято страници са в произволен ред). Когато дисковото устройство бъде дефрагментирано всички части формиращи файл ще бъдат подредени и съхранени на едно място.

Това значително ще ускори и подобри работата на системата. Ето едни съвети какво точно трябва да направите при стартиране на дефрагментация, за да се уверите че процеса няма да бъде прекъсван:

1. Прекратете всички процеси, които не са критични за работата на системата. Използвайте програмата WinTasks, за да разберете кой процес да спрете и кой не. Анти-вирусните програми трябва да бъдат спряни. WinTasks има вградени определения за повечето системни процеси и дори за много други, затова лесно може да разберете кои ненужни процеси да прекратите;

2. Прекъснете скрийнсейвърите и други програми стартиращи се след няколко минути;

3. Прекъснете програмите по план като сканиране за вируси;

4. Не използвайте компютъра повреме на дефрагментирането.

в началото >>

Грижи за вашия монитор

Препоръки за правилни грижи отностно вашите монитори

Тъй като един добър 17" или по-голям монитор може да се използва в продължение на няколко години с повече от един компютър, подходящите грижи са важни за максималното удължаване на неговия живот.

Използвайте следните препоръки за правилни грижи отностно вашите монитори:

Въпреки, че прогарянето на фосфора (когато едно изображение, оставено твърде дълго на екрана, в крайна сметка оставя постоянна сянка върху фосфора) е почти невъзможно при VGA дисплеите, както беше при старите TTL дисплеи, скрийнсейвърите все още са полезни като предпазна мярка. Windows включва няколко скрийнсейвъра, от които можете да избирате чрез иконата Display от Control Panel. От Интернет можете да си свалите всякакви безплатни скрийнсейвъри. Имайте предвид обаче, че такива скрийнсейвъри могат да предизвикат забивания на системата, ако са написани некадърно.

За да предотвратите преждевременния отказ на захранващия блок на монитора, използвайте възможността за пестене на енергия, за да поставите монитора в режим на ниска консумация след разумен период на бездействие (10-15 мин.) . Както и да го настройте да се изключва след около 60 мин. Използването на енергоспестяващите функции (Stand by) е далеч по-добро от това да изпозвате бутона за включване и изключване, когато не ползвате компютъра за кратки периоди от време. Изключвайте монитора само в края на работния си ден.

Уверете се, че около монитора (от двете му страни и отгоре) има нормално пространство за неговата нормална вентилация. Тъй като мониторите използват пасивно охлаждане, липсата на адекватен въздушен поток, причинена от оставяне на листа, вестници, книги или други такива неща върху горната част на монитора може да доведе до прегряване и намаляване неговия живот.

Екранът на монитора и неговата кутия трябва да се пазят чисти. Изключете захранването напръскайте почистващ препарат (може и за прозорци) върху мека кърпа (никога директно!), след което внимателно избършете кинескопа и кутията.

Ако мониторът ви разполага с възможност за размагнитване използвайте го периодично, за да премахнете случайните магнитни сигнали. Имайте предвид, че CRT мониторите имат мощни магнити около тръбата на кинескопа, така че дръжте магнитните носители на разстояние.

в началото >>

Изисквания при работа с монитор

Понятието "ерг о номия" идва от гръцките думи ergon (работа) и nomos (закон). Днес то обхваща науката за човешката дейност и най-общо цели да изучи и представи възможно най-добрите условия за взаимодействие на човека с неговата работна среда. И тък като съвременните условия на труд са почти неотмерно свързани с компютъра, ергономията предлага множество правила за тяхното оптимизиране.

Тук ще се спрем само на един от основните механизми при работа с монитор - "Изисквания към разположението":
Спрямо погледа

Когато компютърът се използва често, мониторът трябва да е поставен така, че да го виждате без да извъртате глава. Когато става въпрос за по-рядко използване, например в офис, мониторът се поставя отсрани, в прериферията на зритекното поле (Ъгълът да е максимум 15 градуса надясно или наляво). По този начин се осигурява контакт с останалите колеги в помещението. Оптималният вариант е използването на щендер или платформа, които осигуряват мобилност съобразно необходимостта.

Височина

Мониторът е поставен на необходимата височина тогава, когато последният ред от изображението се намира на височината на погледа. По този начин главата не е нито прекалено отдръпната назад, нито силно наведена надолу, което би довело до натоварване на врата и раменете. Прекалено ниско разположения монитор може да предизвика изкривяване на тялото при седене. В оптималния случай погледът в средата на монитора трябва да е под ъгъл от около 35 градуса спрямо хоризонталната равнина.

Отдалеченост

Разстоянието до монитора трябва да е не по-малко от 50см, а последните изследвания препоръчват дори 70-сантиметрова дистанция. Ако мониторът е по-далеч, е необходим по-едър шрифт. С увеличаване на големината на монитора се увеличава и необходимото разстояние за работа с него.

Местоположение

При избиране на мястото за поставяне на монитора е добре да избягвате светлите повърхности и пряката слънчева свтлина, които биха могли да се отразят в екрана. Прекалено силните контрасти, които попадат в периметъра на зрението, също са дразнещи и изморяват очите. Мониторът не трябва да се разполага и в непосредствена близост до прозореца-разстоянието трябва да е наи-малко 60см. Положението,което сте избрали за своя монитор е правилно тогава, когато посоката на погледа е успоредна на прозореца.

в началото >>

     


 
     
 
 
 
     
 
 
 
© 2008 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Прочетете нашата Декларация за поверителност.
В този уеб сайт, може да се съдържа флаш анимация и за правилното му разглеждане трябва да имате инсталиран Adobe Flash Player. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори.
Търсенето се поддържа от Търсенето се поддържа от Google