Стефан Димитров: Повишаването на възнаграждението идва с повишаване на отговорностите

Публикувана на 31 Август 2017 в 11:08 ч. Разглеждния: 2567

-          Г-н Димитров, преди време мениджмънтът на „Неохим” обяви, че една от целите пред компанията в близките няколко години средната работна заплата в нея постепенно да достигне 2000 лева. След като за миналата година тя надхвърли 1500 може ли да се каже, че нещата в тази насока вървят по план?

-          Средното месечно възнаграждение на работещите в една компания е само един от показателите за нейната стабилност и развитие. Мениджмънтът на „Неохим” АД винаги се е стремил да заплаща по достойнство труда и да използва всяка възможност да увеличава това заплащане. Може би мнозина не си спомнят, че преди десет години средната работна заплата при нас бе 555 лева, говоря за 2006 година, докато десет години по-късно – през 2016-а, тя е вече 1550. Намерението на ръководството е от новата 2018-а година да се търсят възможности за ново увеличение. Но това, разбира се, няма как да стане от само себе си. Ние не можем да влияем нито на ценовите пазарни нива на продуктите, които произвеждаме, нито на цената на природния газ, който е основната ни суровина. В стремежа на компанията да се върви нагоре, включително и във възнагражденията на работещите в нея, трябва да сме наясно, че това става само с адекватните усилия на всички. Простичко казано – едно от възможните решения е реорганизация на персонала, при което нарастването на възнаграждението да е обвързано с нарастване на отговорностите. Всъщност и досегашните увеличения на заплатите бяха свързани с оптимизацията на човешките ресурси. Преди десет години тук работиха почти 1400 души и средната заплата бе 555 лева, сега са около 1000, а заплатата се е увеличила до 1550. В този смисъл отговорът на въпроса е положителен – засега нещата вървят в правилната посока и решенията ще бъдат заложени в изготвящия се бизнес план за 2018 година.

-          Има ли „Неохим” затруднения с намирането на нови кадри?

-          По принцип в тежката химическа индустрия в България има проблеми с намирането на подготвени специалисти. При нас това не е изключение. Но решаваме трудностите по различни начини. Имаме стажантски програми, активно участваме по програмите за трудова заетост, провеждаме и обучителни курсове на безработни. В част от случаите преминалите през тези програми показват качества и получават от нас предложение за работа. Не са малко случаите, когато добри специалисти от други фирми идват при нас, заради по-високото заплащане. Случвало се е такива хора след известно време да са изкушавани от предишните си работодатели с например двойно по-високо възнаграждение спрямо получаваното преди идването им в „Неохим”. Известно е, че нашата компания е добра школа за хората, избрали да се реализират в широкия спектър на инженерни, технически, химически и др. специалности, тъй като при нас се придобиват не само умения, но се възпитават осъзнати качества като отговорност и коректност, което е важно за всяко едно кариерно развитие.

-          Предстои новият торов сезон. Какво да очакваме през него?

За да бъде успешен за „Неохим”, трябва да сме наясно, че всички в компанията трябва да са мотивирани за изпълнение на задачите си. Засега годишният планов ремонт върви по график и се надяваме да приключи в определените срокове с един успешен пуск. Както е известно ръководството стои зад ангажимента да премира всички работещи с по една заплата при условие за навременно и успешно стартиране на производствените мощности. Но това може и да не се случи, ако има проблеми със сроковете или с пуска на инсталациите. Иначе очакванията за сезона са оптимистични – да отговорим на пазарните очаквания, като целта е да запазим лидерската си позиция.


© 2018 НЕОХИМ, АД. Всички права запазени. Условия, при които ви предоставяме тази услуга. Всички текстови материали и изображения в този уеб сайт, са собственост на техните автори. В сайта, се съдържа JavaScript и Flash и за правилното му разглеждане е необходимо браузъра ви да ги подържа.