За базатаялград

Една от най-добре запазените крепости в България се намира Източните Родопи, край ивайловградското село Гугутка. Височината на крепостната стена е до 8 м, дебелината й е 2 м и има дължина около 550 м. Крепостта е построена вероятно през ХІІ-ХІІІ век.

В източния край на крепостта са разкрити основите на еднокорабна, едноапсидна крепостна черква. Най-добре запазена е вътрешната крепостна кула - донжон, като оцелелите стени са с височина до 9 м. Вероятно кулата е възстановена след падането на България под турско робство, като най-вероятно в нея се е настанил местен турски

Името на крепостта произлиза от белия на цвят варовик, от който са построени крепостните стени и сградите.

Крепостта Бялград се намира на 2 км югоизточно от село Гугутка.


и край реката.....

Туристическите забележителности в Ивайловград и неговите околности включват няколко крепости, музеи, вилата "Армира", язовир "Ивайловград" и други...


Крепостната кула - донжон на крепостта Бялград


Язовир "Ивайловград

 

 

 

На разходка в Ивайловград

На разходка

За базатаютица

Това е най-запазената планинска крепост не само в Родопите, но и в цяла България (другата крепост е "Баба Вида" в гр. Видин, но тя е разположена в равнинен район). Височината на крепостната стена е до 10 м и са запазени по цялото протежение на крепостта. Стената завършва с бойна платформа, личат бойниците и кулите. Броят на последните е 12, като 9 от тях са запазени до първоначалната им височина. Крепостта е построена през периода ХІІ-ХІІІ век.

Крепостта се намира западно от Ивайловград и до нея се стига за 3,30 ч пеша, като се минава през с. Лъджа, останките от римската вила "Армира" и Лъджанския манастир "Св. равноапостоли Константин и Елена".

 

 

 
За базата Карта Стаи Развлечения Контакти