НОВИНИ |
размер на шрифта:
06 Март 2012 в 14:30 ч.|Разглеждания: 1458|Коментари: 0
Отпечатай
Холестеролът – приятел, но и враг
Как да га поддържаме в здравословни граници, за да не стигнем до тежки хронични заболявания
Д-р Володя Тинчев
Д-р Володя ТИНЧЕВ,,
ръководител на служба „Трудова медицина”

        КАКВА Е БИОЛОГИЧНАТА РОЛЯ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В ОРГАНИЗМА?

        Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата - се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

        КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ “ДОБРИЯТ” И “ЛОШИЯТ” ХОЛЕСТЕРОЛ?


        Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.
        Липопротеините с ниска плътност (Хол - ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.
        Липопротеините с висока плътност (Хол - ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол - ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

        КАКВИ СА СТОЙНОСТИТЕ НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

        Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 - 7,76 mmol/L (около 1,3 - 3,0 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 - 15,0 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама холестерол.

Когато съотношението , холестеролът не може да се отложи по стените на кръвоносните съдове.

 

Съдържание на холестерол в кръвния серум, mmol/l [1]

показател

желателно

гранично

болестно

Общ холестерол

< 5,2

5,2 - 6,5

> 6,5

LDL-C

< 4,0

4,0 - 5,0

> 5,0

HDL-C

> 1,0

1,0 - 0,9

< 0,9

LDL-C/HDL-C

< 4,0

4,0 - 5,0

> 5,0

Холестеролът се съдържа основно в хранителните продукти от животински произход.

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ В НЯКОИ ХРАНИ, mg/100 g [2]

Хранителен продукт

Холестерол

Хранителен продукт

Холестерол

Прясно мляко 2%

6,7

Телешко месо (шол)

71,0

Прясно мляко 3%

10,0

Пиле, бяло месо (без кожа)

43,0

Кисело мляко 2%

6,7

Пиле, бяло месо (с кожа)

67,0

Кисело мляко 3%

12,0

Варена наденица

65,0

Обезмаслена извара

5,0

Шпеков салам

79,0

Краве сирене

70,0

Бяла риба (речна)

46,0

Кашкавал "Витоша"

100,0

Скумрия

55,0

Свинско филе (без кост)

65,0

Краве масло

230,0

Препоръчителният прием на холестерол с храната е до 300 mg (0,3 g) дневно.

Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (хидрирани) такива, заради това, че последните не съдържали холестерол!

        КАКЪВ Е ЗДРАВНИЯТ РИСК ПРИ ПОВИШЕНО НИВО НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

        Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

        КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА?

        • Наследствената предразположеност
        • Стресът
        • Нездравословното хранене
        • Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
        • Наднорменото тегло при ИТМ над 25 - ИТМ = тегло в кг : (ръст в м)2
        • Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и др.
        • Ниската двигателна активност
        • Полът – след менопаузата при жените холестеролът нараства
        • Злоупотребата с алкохол
        • Тютюнопушенето
        • Възрастта - след 20-та година серумният холестерол се увеличава

         КАК ДА СЕ НАМАЛИ ПОВИШЕНИЯТ СЕРУМЕН ХОЛЕСТЕРОЛ?

        Нормализирането на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина на живот и провеждане на медикаментозна терапия.
        ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА НА ЖИВОТ ВКЛЮЧВАТ:
        o Холестерол-редуцираща диета
        Най-често 2 седмици след започването й, тя може да намали холестерола средно с 10%.
        Диетата включва консумация на:
        o Повече плодове и зеленчуци– най-малко 5 пъти дневно;
        o Храни с високо съдържание наскорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни);
        o Обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене);
        o Месо без тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на които са отстранени тлъстините);
        o Растителни масла (царевично; маслиново; соево);
        o По-малко готови и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити);
        o По-малко черен дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности;
        o По-малко яйца - не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или в приготвената храна).
        Съдържанието на мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване на следните принципи при готвене:
        o да се отстранява видимата мазнина от месото;
        o да се ограничава количеството мазнина при готвене;
        o да се предпочита печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като се избягва паниране и пържене;
        o да се поставя месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича надолу.

        o Повишаване на физическата активност
        Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.

        o Контрол на теглото
        Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото на Хол - ЛНП.

         МЕДИКАМЕНТОЗНОТО ЛЕЧЕНИЕ ВКЛЮЧВА:

        Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.
        Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната програма максималното понижаване на ЛНП се постига в рамките на 4 до 6 седмици от началото на лечението.
        Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и медикаментозна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.

        ЛЕЧЕНИЕ НА СЪПЪТСТВАЩИТЕ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


        Провеждането на системен контрол върху хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, захарния диабет и други е необходимо условие за регулиране на липидния баланс в човешкия организъм.
        Необходимо е да се знае, че употребата на лекарствени препарати като диуретици, глюкокортикортикоиди, бета-блокери и други допълнително нарушава липидния профил на болните.

        ХОЛЕСТЕРОЛЪТ Е “ПРИЯТЕЛ”, А НЕ “ВРАГ” САМО КОГАТО СЕ ПОДДЪРЖА В ГРАНИЦИТЕ НА ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ЗА ЧОВЕКА СТОЙНОСТИ

ПОЛЕЗНИЯТ ХОЛЕСТЕРОЛ Е ОХРАНАТА НА ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ 

  • без полезния холестерол е невъзможна нормалната работа на вътрешните органи. Затова не трябва да се престараваме на всяка цена да намалим нивото му в кръвта. Достатъчно е да ограничим постъпването на вредния и да използваме от храната само полезния

    Откъ­де да си на­ба­вим до­бър хо­лес­те­рол

    По­ле­зен хо­лес­те­рол се съ­дър­жа в маз­ни­те сор­то­ве ри­ба, нап­ри­мер сьом­га и скум­рия. Из­яждай­те по­не по 100 г мор­ска ри­ба 2 пъ­ти в сед­ми­ца­та.
    Яж­те по­ве­че оре­хи и дру­ги ядки, как­то и слън­чог­ле­до­ви сем­ки. Те са маз­ни, но мно­го по­лез­ни. Из­яждай­те по 30 г ядки пет пъ­ти в сед­ми­ца­та. То­ва по­ви­ша­ва ни­во­то на по­лез­ния хо­лес­те­рол.
    Набл­ягай­те на рас­ти­тел­ни­те мас­ла - зех­тин, ле­не­но или су­са­мо­во мас­ло, но в ни­ка­къв слу­чай не ги за­пър­жвай­те, а ги при­бавяй­те към го­то­ва­та ве­че хра­на.
    За из­кар­ва­не на вред­ния хо­лес­те­рол прие­май­те по 25-35 г це­лу­ло­за (съе­ди­ни­тел­на тъ­кан) на ден. Тя се съ­дър­жа в пъл­но­зър­нес­тия хляб, в сем­ки­те и бо­бо­ви­те про­дук­ти, как­то и в пло­до­ве­те и зе­лен­чу­ци­те. Не заб­равяй­те, че ябъл­ки­те съ­дър­жат пек­тин, кой­то и­з­кар­ва хо­лес­те­ро­ла от кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве.
    Пло­до­ви­те со­ко­ве нор­ма­ли­зи­рат ни­во­то на хо­лес­те­ро­ла. Пий­те сок от грейп­фрут и от гор­ски пло­до­ве, как­то и пор­то­ка­лов и ябъл­ков сок. Не по-мал­ко по­лез­ни са и зе­лен­чу­ко­ви­те со­ко­ве - тях трябва да прие­ма­те по-вни­ма­тел­но. Пред­ла­га­ме ви еди­н мно­го прия­тен и вку­сен кок­тейл: 100 г сок от мор­ко­ви, 100 г сок от хрян и со­ка на по­ло­вин ли­мон - до­бавят се 120 г мед и всич­ко доб­ре се смес­ва. Прие­ма се по ед­на су­пе­на лъ­жи­ца 3 пъ­ти на ден пре­ди яде­не или 2-3 ча­са след яде­не.
    По­ле­зен е и зе­ле­ният чай, кой­то ос­вен че по­ви­ша­ва ни­во­то на до­брия­ хо­лес­те­рол, на­мал­ява ло­шия­.

    ЖИВОТИНСКИТЕ МАЗНИНИ И КОЛБАСИТЕ ВРЕДЯТ НАЙ-МНОГО

    За под­дър­жа­не ни­во­то на хо­лес­те­ро­ла в нор­ма пре­ди всич­ко се от­ка­же­те от на­си­те­ни­те маз­ни­ни, кои­то се съ­дър­жат най-ве­че в го­веж­да­та и свин­ска­та маз­ни­на. Ос­вен то­ва ог­ра­ни­че­те упо­тре­ба­та на жи­во­тин­ско мас­ло, сме­та­на, пъл­но­мас­ле­но мляко. Не яжте ко­жа­та на из­пе­че­но­то пи­ле или ко­кош­ка, по-доб­ре е да хапнете само бяло­то ме­со - то е дие­тич­но. Ог­ра­ни­че­те упо­тре­ба­та на суб­про­дук­ти - шун­ка, кол­ба­си, бъб­ре­ци, мо­зък, че­рен дроб, крен­вир­ши, пас­те­ти и т.н.
    Мо­же­те да кон­су­ми­ра­те яйца, но не по­ве­че от 3 пъ­ти в сед­ми­ца­та. Не се от­каз­вай­те съв­сем от тях - те съ­дър­жат мно­го по­лез­ни ве­щес­тва и за да не ви нав­редят, яжте не по­ве­че от ед­но яйце на ден. По-по­лез­ни са рох­ки­те яйца.
    Ко­га­то си ва­ри­те ме­сен бу­льон, ос­та­ве­те го да из­сти­не, за да от­не­ме­те от по­вър­хнос­тта на­съб­ра­на­та маз­ни­на - точ­но тя най-мно­го вреди.
    Уче­ни­те ус­та­но­ви­ли, че ако чо­век от­ка­же пос­тоя­нно­то пие­не на ка­фе, то­ва ще му по­мог­не да по­ни­жи об­що­то ни­во на хо­лес­те­ро­ла с це­ли 17 про­цен­та.

    БИЛКИТЕ ПРОЧИСТВАТ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ И ПРЕМАХВАТ ШЛАКИТЕ

    При по­ви­ше­но ни­во на хо­лес­те­ро­ла по­ма­га ле­че­ни­е­то с бил­ки, за­що­то се ус­ко­ря­ват об­мен­ни­те про­це­си, про­чис­т­ват се и ук­реп­ват кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве и ор­га­низ­мът се из­чис­т­ва от шла­ки­те.
    Сме­се­те 5 час­ти жълт кан­та­ри­он, 4 час­ти бял рав­нец и ед­на част цве­то­ве от ар­ни­ка. Ед­на су­пе­на лъ­жи­ца от смес­та за­лей­те с ча­ша го­ре­ща во­да. Ос­та­ве­те да прес­тои, пре­це­де­те и из­пий­те та­зи смес през де­ня, ка­то при­е­ма­те на мал­ки глът­ки.
    Пред­ла­га­ме ви смес, ко­я­то на­ма­ля­ва ус­во­я­емост­та на хо­лес­те­ро­ла, за­що­то има мно­го по­лез­ни ком­по­нен­ти, ко­и­то про­чис­т­ват кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве. Сме­се­те по 3 час­ти плод­че­та от глог и чер­ноп­лод­на офи­ка и по 2 час­ти мор­с­ко зе­ле, ко­ра от зър­нас­тец, ца­ре­вич­на ко­са, цвят от лайка, страх­ливче и лис­та от чер­ве­на бо­ро­вин­ка. Ко­ра­та и плод­че­та­та пред­ва­ри­тел­но се сми­лат. Ед­на су­пе­на лъ­жи­ца от та­зи смес се за­ли­ва с ча­ша го­ре­ща во­да, след ко­е­то ври на вод­на ба­ня 15 ми­ну­ти, прес­то­я­ва един час и се пре­цеж­да. Пие се по по­ло­вин ча­ша след яде­не 3 пъ­ти на ден.
    По­лез­на е нас­той­ка от цве­то­ве­те на ел­да. Дос­та­тъч­но е да пи­е­те по по­ло­вин ча­ша 3-4 пъ­ти на ден. Ето как се при­гот­вя нас­той­ка­та - ед­на ча­е­на лъ­жич­ка цве­то­ве от ел­да се сваряват в по­ло­вин ли­тър во­да и нас­той­ка­та прес­то­я­ва 2 ча­са в зат­во­рен съд, след ко­е­то се пре­цеж­да.
    За на­ма­ля­ва­не ни­во­то на хо­лес­те­ро­ла по­ма­га ли­вад­на­та де­те­ли­на. Ос­вен то­ва тя при­те­жа­ва ан­тис­к­ле­ро­тич­но дей­с­т­вие. Сло­же­те две су­пе­ни лъ­жи­ци де­те­ли­на за­ед­но със съц­ве­ти­я­та в емай­ли­ран съд и за­лей­те с ча­ша топ­ла во­да. Плът­но зат­во­ре­те ка­па­ка и наг­ря­вай­те на вод­на ба­ня 15 ми­ну­ти. Пре­це­де­те, до­ка­то е го­ре­ща, и до­пъл­не­те во­да до 200 мл обем. От го­то­ва­та от­ва­ра при­е­май­те по 2 су­пе­ни лъ­жи­ци 3 пъ­ти на ден пре­ди яде­не. Пий­те 20 по­ред­ни дни. От­ва­ра­та от ли­вад­на де­те­ли­на се па­зи са­мо 2 дни, след то­ва си при­гот­вяй­те но­ва.
    Ако хо­лес­те­ро­лът ви е пос­то­ян­но по­ви­шен и вие не ус­пя­ва­те да нор­ма­ли­зи­ра­те ни­во­то му, се по­ви­ша­ва рис­кът от раз­ви­тие на ате­рос­к­ле­ро­за. В то­зи слу­чай пий­те по 2 ча­ши на ден от след­на­та нас­той­ка: сме­се­те 3 час­ти бял имел, 2 час­ти ко­ре­ни от глог и ед­на част плод­че­та от ки­ми­он. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца от смес­та с ча­ша во­да и сло­же­те за 20 ми­ну­ти на вод­на ба­ня. След то­ва пре­це­де­те. Пий­те по ед­на тре­та ча­ша от нас­той­ка­та 3 пъ­ти на ден.
    Ако проб­ле­мът с ни­во­то на хо­лес­те­ро­ла при вас е се­ри­о­зен, ви пре­по­ръч­ва­ме дву­ме­се­чен курс на ле­че­ние със след­на­та смес: 6 час­ти дя­вол­с­ка ус­та; 4 час­ти се­ме­на от ко­пър; по 2 час­ти пол­с­ки хвощ, лис­та от под­бел и жълт кан­та­ри­он и ед­на част гор­с­ки яго­ди. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца от смес­та с 2 ча­ши го­ре­ща во­да.
    Ос­та­ве­те смес­та да из­с­ти­не, пре­це­де­те и пий­те по ед­на тре­та ча­ша 3 пъ­ти на ден пре­ди яде­не. Кур­сът на ле­че­ние, как­то спо­ме­нах­ме, е 2 ме­се­ца. След то­ва се пра­ви по­чив­ка от 1-2 ме­се­ца, и от­но­во мо­же­те да пов­то­ри­те.

Антихолестеролов начин на живот

Упражнения.При физически активните хора нивото на общия холестерол обикновено е по-ниско, а нивото на добрия - по-високо.


Хормон на растежа. Интензивното изработване на хормона на растежа при хората от средната и от третата възраст повишава нивото на добрия холестерол. За това помагат физическото натоварване и гладуването.


Противопоставяне на стреса. При стресови ситуации се активизира синтезът на холестерола в организма, повишава се съсирваемостта на кръвта, нараства рискът от образуване на тромби. Желателно е да се научим да се придържаме към принципа: не бързай и не преживявай онези събития, чийто ход не зависи от теб.

Оптималното тегло.Колкото по-пълен е човек, толкова повече холестерол се произвежда в неговия организъм. Най-добре е човек да стане от трапезата, преди да е усетил чувство на ситост. При системно преяждане нивото на лошия холестерол се повишава, а нивото на добрия намалява.

Контрол на захарта в кръвта.Ако диабетът бъде открит навреме, може да бъде лекуван без лекарства - с помощта на диети, йога и други физически упражнения.

Ендогенно дишане.Това значи човек да се старае да вдишва въздух по-рядко от обичайното, да диша надълбоко и да задържа дишането. Този метод позволява да се насити кръвта с въглероден двуокис. При недостиг на въглероден двуокис се затруднява насищането на тъканите с кислород.

И накрая, за да установите дали при вас съществува риск от развитие на атеросклероза, разделете показателя на общия холестерол на показателя на добрия холестерол. Ако това съотношение е по-малко от 5, може да не се безпокоите.

 

 

  

Ако имате въпроси и / или проблеми при посещението и работата със сайта, моля пишете на посочените по-долу електронни адреси, или се обадете на вътрешните телефони на отдел "Информационно обслужване и техническо обезпечаване", и отдел Връзки с обществеността".Електронни пощи:ioto@neochim.bg или pr@neochim.bgВътрешни телефони:544 или 560
Форма за връзка с насМоля, за контакти с екипа на изданието, мнения, предложения, отзиви и други попълнете формата и я изпратете на екипа, поддържащ сайта.