НОВИНИ | Неохим
размер на шрифта:
17 Април 2014 в 13:47 ч.|Разглеждания: 2347|Коментари:
Отпечатай
По Великден традицията повелява трапезата да е богата и красива
Персоналът на стола подготвя лично дарение-изненада с кулинарни изкушения за сиротните малчугани в димитровградския Център за настаняване от семеен тип
Даниела Колева
Мария ВАСИЛЕВА,,
експерт "Връзки с обществеността"

Велкиден е един от най-светлите и най-големите християнски празници. Той е символ на вярата, надеждата, добруването. Вярата във Възкресението ни дава сили да превъзмогнем мрачните мисли, да погледнем на света като на свой уютен дом, да задгърбим лошавината у себе си и другите. Празниците за Възкресение Христово събират семействата, правят близките по-обичливи един към друг, съхраняват пазената от векове традиция и са своеобразна крепост на българщината.

След Великия пост в знак на духовното ни съпричастие към саможертвата и делото на Иисус Христос, идва ред на празничната Великденска трапеза, която по правило трябва да е богата и красиво украсена. Всеки я подрежда според вкуса и възможностите си. Да ни помогнат с изпитаните си рецепти, помолихме готвачите от стола на „Неохим”. Те не просто записаха рецептите, а отделиха от времето си за отдих и сготвиха у дома своите празнични кулинарни предложения.

Независимо че всеки работен ден се грижат в стола да има пресни и апетитни ястия с месо, не са един и двама хората от колектива, които спазват Великденския пост, „издаде” ръководителят на отдел „Столово хранене” Нели Шкодрова.

За Великден малчуганите в димитровградския Център за настаняване от семеен тип ще бъдат приятно изненадани от нашите майстори готвачи и кухненския персонал – намерението им е да се погрижат за празничната трапеза на сиротните деца. Почерпката ще е лично дарение.

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ КОЗУНАК

НА ДАНИЕЛА КОЛЕВА, ГОТВАЧ

Прдукти:

1 кг. брашно, 6 яйца, 300 гр. захар,1 к. л. сол, 1 к.л. сол, 300 гр. прясно мляко, 200 гр. масло, 1 кубче мая, лимонова кора, ванилия.

Приготовление: С маята, малко затоплено мляко и малко захар се прави квас. След като втаса, се прибавят яйцата, останалото прясно мляко и захарта. Слагат се есенциите и тази смес се добавя към брашното. Меси се като маслото се прибавя постепенно. Оставя се да втаса, след което се премесва. Пак се оставя да втаса. След второто втасване се прибавят бадеми, стафиди. Оформят се плитки от тестото и се плетат козунаците. Поръсват се със захар и сусам. Пекат се на температура 160 градуса и се проверява с клечка /за зъби/ дали са добре опечени.

Да ви е сладко!

ВЕЛИКДЕНСКИ ОБРЕДЕН ХЛЯБ

НА КРАСИМИРА ВЕЛИНОВА, ГОТВАЧ

Продукти: за тестото – 1 кг. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 суп. л. олио, 1 кубче мая; за плънката – 300 гр. сирене, 3 яйца.

Приготовление: Най-напред си подготвяте кваса като в купичка с леко затоплена вода се разтваря маята, добавя се лъжичка брашно, малко сол, захар и няколко капки оцет. Изчаква се 15-20 минути.  Замесва се тестото от дадените продукти. Разделя се на топчета. Всяко топче се потапя в топла мас и се разтяга на кора. Ръси се със сиренето и яйцето и така се подреждат една върху друга. Когато топчетата свършат, обредният хляб се усуква и се оставя да втаса, след което се пече на температура 200 градуса за около 40 мин.

МИНИ КОЗУНАЧЕТА НА ЯНКА

БРАТАНОВА, ГЛАВЕН ГОТВАЧ

Продукти: 4 яйца, 1 ч. ч. прясно мляко, половин кубче мая /разтваря се в марна вода/, щипка захар, щипка сол.

Приготовление: Замесва се тестото и се оставя да втаса в студена вода, опаковано в непромокаем найлонов плик. Когато пликът изплува, от тестото се оформят малки топчета, които се оформят на пръчици. Пръчиците се овалват в захар и се сплитат като козуначета. Пекатсе на температура – 150-160 градуса.

САРМИЧКИ ОТ ЛАПАД

НА НИКОЛИНА ЖЕЛЕВА, ГОТВАЧ

Продукти:200 гр. ориз, 100 гр. моркови, 2-3 стръкчета пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 100 гр. консервирани домати, 10 стръка пресен джоджен, 20-30 листа лапад, черен пипер и сол на вкус, 200 гр. олио.

Приготовление: нарязаният лук, настърганите моркови и доматите се задушават, прибавя се оризът и се запържва, разрежда се с вода 2 към 1, слага се нарязаният джоджен, чесънът, черният пипер и се задушава. Листата от лапад се попарват във вряща подсолена вода, добре е жилите предварително да се отстранят.

Сармичките се навиват, слагат се в намазана тавичка, намазняват се отгоре, сипва се малко вода. Пекат се в умерена фурна около 20 минути.

АГНЕШКО МЕСО ОТ ПЛЕШКА

В ГЮВЕЧ НА ЖИВКО ВЪЛЧЕВ, ТЕХНОЛОГ

Продукти: 2 кг. месо от плешка, 3 връзки зелен лук, 1 кг. картофи, нарязани на едро, черен пипер на зърна, масло, джоджен, сол, при желание – и червен пипер, вода /или 1-2 ч. чаши вино/

Приготовление: Всичко се разбърква, слага се в гювеча, сипва се малко вода/или вино, затваря се с капака в студена фурна, която се включва на 200 градуса за около 1 час, след това градусите се намалят на 150 градуса и се пече приблизително 3 часа до готовност.

Ако не можете да си позволите или не обичате агнешко, козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват на трапезата, защото червените яйца символизират кръвта на Иисус, а козунакът – неговото тяло. 

Ако имате въпроси и / или проблеми при посещението и работата със сайта, моля пишете на посочените по-долу електронни адреси, или се обадете на вътрешните телефони на отдел "Информационни технологии".Електронни пощи:[email protected]Вътрешни телефони:360 или 614
Форма за връзка с насМоля, за контакти с екипа на изданието, мнения, предложения, отзиви и други попълнете формата и я изпратете на екипа, поддържащ сайта.